Chytré hraní Poradna a blogPoradna

Záměna b a d

Záměna b a d

Dotaz

Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit, jak naučit dítě číst správně bd?
Syn je ve druhé třídě a stále to čte obráceně. Zkoušela jsem různé pomůcky na zapamatování, ale nezabírá to. Už si plete i velké BD.
Děkuji. Dana

Odpověď

Dobrý den.
Samozřejmě Vám s kolegyní rády poradíme, jak nejlépe bude moci. Během naší praxe jsme se s těmito dětmi často setkávaly. Jako nejúčinnější se jevila metoda, při které dítě propojí zrakové a sluchové vnímání s jemnou motorikou ruky. To znamená, že zrakově rozlišuje, vyslovuje a zároveň píše.
Při samotném nácviku doporučujeme využívat text s větším písmem. Je možné použít např. text z internetu a zvětšit v počítači písmo podle potřeb dítěte. Abyste text mohli použít opakovaně, využívejte fólii, mazací fix a samozřejmě zajímavý text. Nejdříve by dítě mělo v článku vyhledávat písmeno b a obtahovat dvěma tahy. Svislou čáru i oblouček by mělo doprovázet vyslovováním hlásky b, b. (vyslovit 2x).
Po několika dnech věnovaných vyhledávání b, je vhodné přejít k vyhledávání d. To obtahuje jedním tahem jako psací d a hlásku d vysloví pouze jednou. V konečné fázi dítě vyhledává v textu již obě hlásky tak, jak bylo doporučeno. Nám se tato metoda velmi osvědčila.

Pokud má dítě navíc potíže v plošné orientaci (plete si často pravou a levou stranu), je vhodné odstraňování zmíněných obtíží propojit s určováním pravé a levé strany na čtverci o devíti polích o celkovém rozměru 9 x 9 cm.

Dítě ukazuje podle instrukcí např. pravý horní roh, prostřední čtverec, levý prostřední čtverec atd. Po upevnění této fáze může rodičem ukázanou část čtverce pojmenovat samo, což je obtížnější – např. jde o levý dolní čtverec atd.

Nácvik je třeba provádět denně alespoň deset minut po dobu minimálně 2 – 3 měsíce. Jakmile ale bude oblast upevněna, je možné ji ukončit.
Přejeme mnoho úspěchů a budeme velmi rády, pokud nám dáte vědět, jak jste pokročili.
S pozdravem

Iva Kopecká a Dagmar Ženková