Chytré hraní Poradna a blogPoradna

Rozlišování "b" s "d".

Rozlišování "b" s "d".

Dotaz

Dobrý den, synovi( 2trida) se plete,když má přepsat tiskací b a d na psací. Při diktatech je to lepší. Poradíte mi prosím jak to s nim trénovat? Děkuji tyralikova

Odpověď

Dobrý den, paní Tyralíková,

Váš syn pravděpodobně hůře rozlišuje tiskací "b" a "d", což může souviset s oslabením v pravolevé orientaci nebo nižší úrovní zrakového vnímání.

1) Pro začátek bychom Vám doporučily, aby v textu (např. novinách, časopisech atd.) vyhledával a barevně podtrhával či vybarvoval tato dvě písmena či slova, která procvičované písmeno obsahují. (V této větě by např. modře podtrhal slova: doporučily, vyhledával... a červeně podtrhal slova: aby, barevně atd.) Označování jednotlivých písmen je snazší.
2) Můžete mu na kartičky napsat jednotlivě velká i malá, tiskací i psací "b, d" a ukazovat mu je. Jeho úkolem bude co nejrychleji pojmenovat dané písmeno. Jedná se o tzv. postřehování. Pokud nemá v této oblasti potíž, bude se mu dařit daná písmena jmenovat bez sebemenšího zaváhání.
3) Mnemotechnickou pomůckou je, že malé psací "d" je velmi podobné tvaru tiskacímu.
4) Dále může v textu podtrhávat daná písmena šipkami. Malé "d" šipkou směřující doleva (d má zadeček doleva) a malé"b" šipkou směřující doprava (b má bříško doprava).

Přejeme Vašemu synovi mnoho zdaru při nácviku. Pokud by tyto kroky jeho situaci nezlepšily, rády Vám poradíme další postup.

S pozdravem
Dagmar Ženková a Iva Kopecká