Chytré hraní Poradna a blogPoradna

Jak zlepšit plynulost čtení?

Jak zlepšit plynulost čtení?

Dotaz

Dobrý den,
moje dcera navštěvuje druhou třídu a stále má velké problémy se čtením. Neumí plynule číst. Čte po slabikách a slova, která jsou trochu složitější, čte dokonce po jednotlivých písmenech. Např. slovo „klíče“ čte jako „k-lí-če“. Prosím o radu, jak s ní mám cvičit, aby se zlepšila. Velmi se za své čtení stydí. Děkuji Eva

Odpověď

Dobrý den,

pokud již Vaše dcera dokáže číst po slabikách, můžeme Vám pro ni doporučit publikaci „Já to přečtu!“, která je na tyto potíže zaměřena. Dobře poslouží těm malým čtenářům, kteří již zvládnou přečíst otevřené a zavřené slabiky (např. já, les atd.). Obsahuje oddíl věnovaný čtení slabik se souhláskovou skupinou, které jsou řazené abecedně, a proto dětem usnadňují čtení (např. bla, ble, blo...). Tuto část lze rozstříhat a využít i k postřehování, při kterém dítěti na chvilku ukážeme danou slabiku, pak ji skryjeme a dítě ji musí správně postřehnout a přečíst. Na druhé straně kartičky je vždy uvedeno slovo touto slabikou začínající (např. ble x bledý atd.).
Po zvládnutí tohoto oddílu dítě přejde ke čtení slov, která jsou řazena nejen abecedně, ale i podle obtížnosti, tedy od nejkratších po nejdelší.
Publikace obsahuje i podrobnou metodiku, jak s dítětem pracovat.
Přejeme mnoho úspěchů při nácviku.
Iva a Dáša


zobrazit ... Já to přečtu! (289 Kč)
zobrazit ... Já to vyřeším! - Čítanka plná záhad (299 Kč)