Chytré hraní Poradna a blogBlog

Obchod - rezence

Obchod - jak se hraje?

Cílem hry je conejdříve nakoupit zboží ze seznamu a vrátit se co nejrychleji domů. A co peníze? Buď jich máte na nákup dost anebo si musíte přivydělat. Domácí práce (POZOR opravdové) suplují klasickou práci rodičů. Takže nejen že děti doma pomůžou, ale navíc pochopí, že bez práce nejsou koláče😊 A že dospělí musí pracovat, aby si mohli koupit jídlo, ale i zmrzlinku či jiné dobroty pro děti.

Cestou do obchodu musíte čelit různým nástrahám. Když si koupíte např. zmrzlinku, může se Vám stát. že už nebudete mít dost peněz na nákup. Ale pomocí hodů kostky se tam nakonec určitě dostanete.

Při nákupu v obchodě se děti naučí rozměňovat peníze a také si uvědomí hodnotu peněz. „To je tak drahý olej- 20 korun?“ A aniž by si to uvědomovaly procvičí si rozdělení surovin na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a ostatní suroviny. Pro děti je jistě také zajímavé vidět, z jakých surovin se jejich oblíbená jídla skládají. „To fakt na pizzu potřebuju vajíčka a olej?“ byl jeden z dotazů při hře.

Když hráč nasbírá všechny suroviny ze seznamu a zaplatí za ně u pokladny (no nechtělo se jim😊) vydává se na cestu domů. A kdo tam bude první, vyhrává.




Komentář Ondry – „Je to fajn, ale před spaním bych to asi nehrál“. A já dodávám, má pravdu. Adrenalin tu stříkal na všech frontách. 

Komentář Zuzy – Je to supr a můžou to hrát i děti ve školce. (Poznámka – plánuje, že si jednou jednu založí😊) 

A můj komentář – Ty domácí práce jsou skvělé, hodně se mi hodilo, že Zuzanka umyla nádobí a Ondra nakrmil králíka. První hra, kde děti doopravdy musí pracovat, aby získaly nějaké peníze. I když jsem to hrála s 9 – letými dvojčaty, stejně je to bavilo. Samozřejmě počítat i rozlišit zeleninu a ovoce už znají, práci doma i ve firmě také znají, ale stejně je to zabavilo minimálně na hodinu. A věřím, že mladší děti se u této hry mohou i něco naučit. Doporučení od Albi hrát hru od 4 let je podle mne v pořádku. S horním limitem bych byla opatrnější, ale věřím, že i 10leté děti si to se svými mladšími sourozenci zahrají rády.