Chytré hraní Poradna a blogBlog

Jak zabavit děti při dlouhé cestě autem

Jak zabavit dítě při dlouhé cestě autem?

Prázdniny již začaly a většinu z nás čeká dlouhá cesta s dětmi autem. Ne vždy je ale cesta s dětmi příjemná. Samozřejmě, na chvíli je můžeme zabavit jídlem, na chvilku snad i usnou, ale co s nimi dělat dalších x hodin, pokud nechceme pořád poslouchat: „Kdy už tam budeme? Už tam budeme? Mami, za jak dlouho tam budeme? Mamííí, mamíííí, mamííííí.“ 


Pokud nechcete mít v autě nějaké rozbroje a nechat dětem tablet na celou cestu také nevidíte jako řešení, navrhujeme připravit si pro ně nějaké hry a hrát je společně. Ze ztraceného, nudného času tak bude čas společný 😊.


Nejmenší děti určitě zabavíte hrou na barvy aut. Jako první si barvu vybere nejmladší hráč. Poté se přidají další a každý si vybere jednu barvu. Za každé auto své barvy, které hráč za jízdy uvidí, si hráč připíše jeden bod. Kdo má první např. 10 bodů, ten vyhrává. Malé děti si kromě barev zopakují i počítání do 10.


Každý jsme to jako malí dělali, tak proč to neukázat i našim dětem. Nejlepší zábava při jízdě autem či autobusem bývalo mávání a dělaní opiček na ostatní řidiče za námi. Hra mávání se hraje jednoduše. Střídejte se v dělání opiček na ostatní, nebo se na ně jen usmějte. Kdo získá nějakou reakci, dostane bod. V každém případě zlepšíte ostatním řidičům den.


Dávejte pozor

Při hře: „Dávejte pozor“ se děti pozorně dívají z okénka a to např. po dobu 30 sekund či jedné minuty. Poté se jich ptejte, co za tu dobu viděli? Např: kolik jste viděli psů“ Kolik bylo hodin na kostele? Kolik jste viděli bílých aut? Kolik krav bylo na poli? 


Bingo

Při hře v autě se dá využít i karetní hra Bingo. Balíček karet je prakticky schován do kartónového auta, které nezabere skoro žádné místo. Hra samotná má jednoduchá pravidla. Nejdříve si z balíčku vyberte např. 10 karet. Hráči se snaží všech 10 věcí si zapamatovat. Poté se karty schovají a hráči začínají hledat venku dané objekty. Pokud hráč objekt spatří, zvolá "Bingo" a ukáže ho ostatním. Kdo jako první spatří objekt z karty a ukáže ho spoluhráčům, získává příslušnou kartu. Hráč s největším počtem karet vyhrává! Hru můžete zakoupit i u nás. 

Bingo - Hry do auta | Chytré hraní (chytré hračky a hry pro rozvoj dovedností dětí) (chytrehrani.com)


Fantazii dětí pak podpoříte hrou: „Kdo tam bude?“ Chystáte se předjíždět? Jak bude vypadat předjížděný řidič? Bude to žena anebo muž? Kolik mu bude let? A co má na sobě? Uhádnete, jaké asi je jeho povolání? A konečně kdo z posádky by s ním kamarádil? Své dohady pak porovnáte s realitou. Něco samozřejmě ověřit nepůjde, ale pohledem určitě něco zjistíte.


Starší děti určitě zabavíte hrou „Jak dlouho trvá?“. Cesta autem je skvělá příležitost pro hru: „Jak dlouho trvá kilometr?“ Různé rychlosti, různě dlouhá doba, za kterou auto ujede jeden kilometr. Soutěžit mohou všichni kromě řidiče. Řidič hru odstartuje slovem teď, ostatní hráči říkají teď, když si myslí, že auto právě ujeli 1 kilometr. Při hře je skvělá příležitost přiblížit dětem jednotky délky. Můžete jim říci, co je velké jako 1 metr nebo 1 centimetr atd.


Nikdy nezapomeňte také na tu jedinou nejzákladnější hru a tou je bobřík mlčení. Pravidla jsou prostá a velmi jednoduchá. Kdo vydrží být déle zticha, ten vyhrává bobříka mlčení. Lze použít i na dospělé členy posádky😊.


Desítka

Hra, při které si děti procvičí postřeh a paměť. Každý hráč si vybere čísla z jedné desítky, tedy dvojice čísel začínajících jednou číslicí (např. 60-69). Čísla pak hledá na SPZ kách ostatních aut. Vyhrává ten, kdo jako první najde svoji desítku. Hra má i varianty se sudými a lichými čísly, kdy hráči sbírají bod za sudá, resp. lichá čísla.


Bingo – značky

Pokud cestujete se školáky, jistě nebude od věci zaměřit se i na dopravní značky. Můžete pojmenovávat dopravní značky, které míjíte, nebo k tomu využít např. karetní hru „Značky“ od Albi. Pravidla jsou jednoduchá. Zvolíte si jednoho člena posádky, který bude ukazovat karty a předčítat otázky. Kdo zná správnou odpověď, zvolá: „Mám to“.  Předčítač odpověď zkontroluje a pakliže je odpověď správná, dá hráči danou kartu. Hru vyhrává ten, kdo získá nejvíce karet. Druhou variantou hry jsou karty s SPZ. Zvolenou kartu položíme tak, aby ji všichni hráči viděli. Ten, koho napadne jako prvního smysluplná věta, jejíž slova budou začínat na písmena z SPZ, ten vyhrává. Například CHH-24-07 – Chytré hraní je naše srdcovka, myslíme na Vás 24 hodin, 7 dnů v týdnu.

Hra do auta - značky | Chytré hraní (chytré hračky a hry pro rozvoj dovedností dětí) (chytrehrani.com)


Z Albi sbírky je i hra: „Přemýšlej a luskni“.

Hráči musí dodržovat rytmus tří tlesknutí a pak jednoho lusknutí. Při lusknutí pak hráč, který začíná, vysloví jakékoli slovo. Hráči se dále střídají tlesk, tlesk, tlesk, lusk a hráč, který je na řadě, musí říci slovo, které s tím prvním nějak logicky souvisí. Např. zima – sněhulák – mrkev – zelenina. Pokud to někdo zkazí, vypadává ze hry. Ten, kdo to vydrží nejdéle, vyhrává.


Vyjadřovací schopnosti a fantazii pak rozvíjí hra: „Zábavný příběh“. První hráč vymyslí větu, kterou nedokončí. Druhý hráč to vše zopakuje a větu dokončí. Další vše opět zopakuje a začne druhou větu atd. Takto se všichni dokola střídají a vzniká souvislý příběh. Vypadává hráč, který to pokazí. Příklady prvních vět: „Šel jsem do školy – a neměl jsem úkoly.“ „Byla jsem v obchodě – a koupila jsem si hada.“ Variantou může být určení slova, které musí hráč ve své části vyprávění použít.


Při cestě autem můžete určitě hrát i jiné hry. Budeme velmi rádi, pokud se o ně s námi podělíte. Co je podle nás ale úplně nejdůležitější, je „zůstat v klidu a užít si společnost těch, které milujeme. Vždyť na konci cesty nás čeká dovolená😊.