Chytré hraní Poradna a blogBlog

Jak naučit děti barvičky?


Jak naučit dítě barvy? Taky se Vám zdá, že ať se snažíte sebe víc, vaše malé ty barvy pořád motá

Nebojte se, nejste v tom sami. Tato otázka byla velmi častá. A proto jsme se rozhodly sepsat pár tipů. 

Mnohé z nich běžně používáme, ale třeba si neuvědomujeme, jak důležité to je. Některé byly pro mne nové.



Tipy od Mgr. Kopecké a Mgr. Ženkové – prostě Ivy a Dáši:


    • S učením začínáme přirozeně při běžné komunikaci a využíváme hraček, s kterými si dítě nejvíce hraje i jeho dětských knížek. Nácvik je vhodné provádět od útlého věku. Např. místo „autíčko jede“ řekneme dítěti „modré autíčko jede“. 

    • Začneme rozlišováním a častým opakováním těch barev, na které dítě nejdříve a nejčastěji reaguje. Většinou jde o červenou, modrou, zelenou a žlutou barvu bez ohledu na námi uvedené pořadí. Vhodné je využívat různé stavebnice s barevnými kostkami, které dítěti umožní vyhledávat a přiřazovat stejnou barvu i tvar kostek. Teprve po zvládnutí tohoto kroku může dítě vyhledávat kostky stejné barvy, ale jiného tvaru a velikosti, protože je to obtížnější.


    

    • Dalším způsobem je přirovnávání, k již známým faktům. Např. „žluté auto jako slunce, zelené jako tráva, červené jako jahoda, modré jako moje tričko “ atd.  

Obdobně naučíme dítě rozlišovat i další barvy a postupně i jejich světlé a tmavé odstíny.


Při nácviku barev, který provádíme při všech vhodných příležitostech, dítě nejdříve ukazuje, pak vyhledává, a nakonec barvy samo pojmenovává.

V případě, že dítě dlouhodobě obtížně rozlišuje některé barvy či jejich odstíny (např. zelenou a červenou), je vhodné obrátit se na lékaře, který provede zkoušku barvocitu.


K nácviku je možné využívat i různé dětské knihy a leporela. K procvičení barev jsou pak vhodné hry k tomu určené. Na výběr je několik možností. Vždy záleží na věku a zájmech dítěte.


My vám můžeme nabídnout tyto hry: