Chytré hraní Poradna a blogBlog

Počítání s přechodem přes desítku.

Dobrý den,


nejdříve ověřte, že má syn perfektně zvládnuté počítání do 10. Pokud to dítě nemá pevně ukotvené, mohou ve vyšších ročnících nastat velké obtíže.  Při počítání do 10 doporučujeme propojit zrakové a sluchové vjemy s motorikou. Nám se velmi osvědčil nácvik s házením hracích kostek a nácvik rozkladu s konkrétními předměty (s názorem).


Dítě si vezme 2 hrací kostky např. z „Člověče nezlob se“. Hodí oběma najednou a padne např. 5 a 1. Dítě nahlas spočítá 5 + 1 je 6. Je vždy důležité procvičit všechny čtyři spoje 5+1=6, 1 + 5 = 6, 6 - 1 = 5, 6 - 5 = 1. (Více najdete v našem článku „Počítání do 10 – to je základ“.)


Rozklad čísel můžeme nacvičit nejdříve s konkrétními předměty (s názorem). Dítě si připraví např. pastelky, fazolky ... na stůl. V našem případě 3 pastelky. Dítě rukama naznačí rozklad (dá ruce ve směru šipek). Pak do levé ruky uchopí 1 pastelku a do druhé ty zbylé. Je dobré, pokud svou činnost komentuje nahlas. Takto znázorní všechny možnosti rozkladu.




Zároveň u toho procvičujeme příklady na sčítání a odčítání. 

Např.

2 + 1 = 3                                  3 - 1 = 2

1 + 2 = 3                                  3 - 2 = 1


Procvičte se synem i příklady, ve kterých bude muset doplňovat čísla na různých pozicích.



Analogicky procvičíme i všechny spoje v oboru druhé desítky.  (Např. 13 + 6 = 19, 15 – 4 = 11 atd.)


Následujícím krokem je počítání s přechodem přes desítku, pro které je nejdůležitější zvládnutí rozkladu čísla 10 a dočítání do 10. To znamená, že dítě postupuje následovně 



Pokud bude mít Váš syn v některé z těchto oblastí obtíže, napište nám, rády Vám pomůžeme.



Pro trénovaní počítání do 20 lze využít i dětmi velmi oblíbenou hru Frui10, kterou najdete na našem eshopu.  













Hezký den


Iva Kopecká a Dagmar Ženková