Chytré hraní Poradna a blogPoradna

Potíže se čtením

Potíže se čtením

Dotaz

Dobrý den,
Syn navštěvuje první třídu a je po odkladu. V naší škole se učí čtení genetickou metodou. Syn není schopen slyšet otevřené souhlásky uprostřed slova. Máme natrénováno pe, pa, my, ma a podobně, ale jakmile to je ve slově není schopen to přečíst dohromady. Poradíte jak s tím pracovat? Případně jaký materiál by mohl pomoci? Děkuji Černá

Odpověď

Dobrý den,
Z Vašeho e-mailu jsme vyrozuměly, že má chlapec potíže se čtením dvouslabičných slov, které přičítáme nedostatkům ve sluchovém a zrakovém rozkladu slov (analýza) a skládání (syntéza) písmen či hlásek do slov.
V naší praxi jsme se s dětmi, které s obtížemi dávaly dohromady slovo o čtyřech písmenech či vyslovených hláskách často setkávaly. Daleko snadněji se jim pracuje s kratšími úseky slov, tedy slabikami. V tomto případě jsme doporučovaly ještě v začátcích převést dítě na slabičné čtení a každodenně cvičit sluchovou a zrakovou analýzu a syntézu. Je však nutné tento krok nejdříve projednat s paní učitelkou, popř. se obrátit na školního speciálního pedagoga.
Pokud paní učitelka bude akceptovat tuto radu, obraťte se na nás a my Vám podrobně popíšeme, jak s dítětem pracovat. Prozatím vidíme jako vhodné, aby Váš syn sluchově rozkládal slova na hlásky (já – chlapec řekne j, á; Ota - O, t, a; maso – m, a, s, o). Pokud bude v této oblasti neúspěšný a neuslyší samohlásky uvnitř slova, je dobré pracovat s papírovými písmeny a vše, co bude cvičit ústně, zároveň skládat z písmen a rozkládat slova na písmena.
Pokud budete mít ještě nějaké otázky, rády Vám odpovíme.
Přejeme Vám mnoho úspěchů v nácviku a jsme s pozdravem
Mgr. Iva Kopecká a Mgr. Dagmar Ženková